WASCO heeft een cloudoplossing die niemand zag aankomen

WASCO is een groothandel in verwarming en sanitair onderdelen waar men te maken heeft met een explosief groeiende behoefte aan opslagcapaciteit.
Daarnaast wil men extra veel gedetailleerde plaatjes of zelfs video van de door hen geleverde producten aan de online catalogus toe kunnen voegen. Alles bij elkaar een hele opgave en grote druk op de bestaande HPE 3Par Storage omgeving. Men dacht er over om dit soort data op te slaan in de cloud. Dan is de prestatie van de extern gehoste webshop niet meer afhankelijk van de opslagfaciliteiten binnen het netwerk van Wasco.

Meer informatie

Remco van der Molen Kuipers
  • Bekijk hier wat we met uw gegevens doen.

  • Hidden

  • Bekijk hier wat we met uw gegevens doen.

Van probleem naar Proof of Concept

De E-Commerce Manager van dit project, Jos Rust, schoof ook even aan. Het GuardData concept van AXEZ past precies bij wat WASCO op dit gebied zoekt. Daarom is afgesproken om een POC te starten om te bewijzen dat GuardData een goede oplossing is voor WASCO en de voordelen biedt die ze zoeken. Omdat AXEZ zeker was van haar zaak, wilde zij dat in de praktijk bewijzen.

Lillian Hulshoff, verantwoordelijk voor Media Databeheer bij WASCO, formuleerde de doelstellingen voor het POC  als volgt: “we willen de cloud gebruiken voor opslag van echt heel veel foto’s en video’s om deze op onze website te tonen. Afbeeldingen moeten in verschillende afmetingen opgeslagen worden en altijd snel beschikbaar zijn”. Door ervaring wijs geworden was de onderliggende boodschap: “het hoeft niet heel fancy, het moet gewoon werken”.

Met dit gegeven en een dosis gezond boerenverstand zijn we van start gegaan. GuardData engineer David Vertenten heeft uiteindelijk de basis voor het POC gelegd en dit in samenwerking met de werkgroep van WASCO verder uitgewerkt. Wat ons daarbij opviel was dat de werkgroep haarfijn kon uitleggen wat men voor ogen had zodat David dit vervolgens om kon zetten naar een werkbare oplossing binnen de GuardData omgeving. Na diverse tests en aanpassingen was het POC gereed om in een live omgeving op de proef te worden gesteld door de ontwikkelaar van de E-Commerce omgeving. Een goede samenwerking en enige kleine aanpassingen leverde de conclusie op: POC geslaagd.

Private, Public of Hybride?

Vertenten: “De GuardData oplossing kan als een Onsite Appliance (apparaat) of als SaaS geïnstalleerd worden. Elke Cloud-applicatie en elke gebruiker met rechten kan toegang krijgen tot deze toepassing. Het creëert een zogenaamde Metadata management laag over de storage laag, waardoor gebruikers uitgebreide zoek en share & sync mogelijkheden krijgen. Dat kan zelfs over meerdere, achterliggende Cloud providers heen in één schil. Daarnaast biedt het IT beheer betere controle over de data door uniforme toegang en een persoonlijke rechtenstructuur. Samengevat in ‘goed’ Nederlands: uitgebreide Cloud control, Secure collaboration, Data governance & file protection. Allemaal onder één paraplu.”

Voor WASCO betekend dit: alle voordelen van private en public Cloud samengebracht in één veilige en makkelijk te beheren oplossing. Een echte Hybride Cloud omgeving dus.

Hoe verder na het POC?

Zoals dat gaat wisselt na een tijd de samenstelling van het projectteam. Richard Groeneveld  had een andere uitdaging gevonden en zijn plaats werd ingenomen door Edwin Moddejonge, een door de wol geverfde IT Manager bleek al gauw. Hij bracht met een heldere blik en ervaring op het vlak van contracten, de nodige praktijk ervaring in waarmee de business case nog eenvoudiger rond konden maken.

Het voorstel was om te starten met 10 TB en zo nodig door te groeien naar 50 TB. Verder zijn de offerte en de onderliggende contracten niet ingewikkeld. De opzegtermijn van een maand die voor GuardData wordt gehanteerd geeft extra flexibiliteit en zekerheid.  Dat zie je niet vaak in deze markt. De definitieve keuze was dan ook snel gemaakt.