To Cloud or not

Het is onvermijdelijk. Iedere organisatie heeft IT nodig, en het belang en de waarde hiervan wordt alleen maar groter. Dit zien we overal, bijvoorbeeld in de onderlinge samenwerking in de keten. Maar ook in de communicatie met klanten, het bestelproces, de productie en de levering van producten. Over de hele linie neemt de verdere digitale innovatie een vlucht. En we staan nog maar aan het begin. Want dagelijks worden nieuwe technologieën ontwikkeld.

Ontwikkelingen

Bij bedrijven die in de logistiek en productie actief zijn, zullen de komende jaren technologieën als Blockchain, Internet of Things, 3D printing, Machine Learning en Articifial Intelligence meer en meer impact gaan maken. Tot die tijd zijn deze organisaties vooral bezig om de huidige processen goed te kunnen ondersteunen met IT. IT wordt daarbij veel gezien als een noodzakelijk kwaad, het moet gewoon goed werken.

De realiteit is weerbarstiger. Zeker als het gaat om bedrijfskritische processen en het verder innoveren van de uitvoering. IT zou hierbij een essentiële rol kunnen vervullen, als kritische succesfactor.

In die realiteit ziet AXEZ veel organisaties worstelen, en in het bijzonder IT-afdelingen. Ze worstelen met budgetten, met legacy systemen, met de weerstand van organisaties om te veranderen en sinds kort ook met de lange levertijden van IT-apparatuur.  Daar komt dan ook de vraag naar boven: moeten we niet ‘iets’ met de Cloud?

Wel of geen Cloud?

Dat is geen eenvoudige vraag. De argumenten om niet voor Cloud te kiezen, lijken soms eenvoudig gevonden te worden. De keuze voor wel Cloud is lastiger, en is soms meer een filosofie, een overtuiging. Als technisch bedrijf vinden wij natuurlijk dat dit juist een rationele is. Om u te helpen bij het overwegen van een Infrastructuur Cloud zetten wij een aantal positieve argumenten op een rij:

Cloud IT Infrastructuur Eigen IT Infrastructuur
Flexibel inzetbaar Kostenefficiënt
Toekomst vast Volledig onder eigen controle
Klein beginnen mogelijk Goede prijs/performance verhouding
Ongelimiteerde capaciteit & performance Optimale interne afstemming
Zeer hoge beschikbaarheid mogelijk Geen externe afhankelijkheid
Pay-per-use Fixed Fee
Service garanties Gebruiken wat je hebt
Laatste technologie Security in eigen hand
Anywhere – Anyplace Geen afhankelijkheid connectiviteit

Je zou uit dit lijstje kunnen concluderen dat de keuze eenvoudig is. Maar zo zit het natuurlijk niet. Iedere situatie is per bedrijf weer anders. Als het gaat om de vervanging van een systeem, of de uitbreiding van capaciteit in een bestaande omgeving, is de keuze voor een eigen en nieuw systeem logisch.

In het geval dat een productie of logistiek proces bij uitval van systemen per minuut duizenden, zo niet honderdduizenden euro’s kost, dan lijkt de keuze voor een Infrastructuur Cloud weer logisch. Maar er zijn natuurlijk ook situaties waar een combinatie van Cloud en eigen IT-infrastructuur (Hybride Cloud) goed past. Het is dus belangrijk om de specifieke situatie van een organisatie goed te kennen, zodat een passende keuze gemaakt kan worden. En vergeet niet: wat vandaag de juiste keuze lijkt te zijn, kan verregaande gevolgen hebben voor toekomstige ontwikkelingen binnen je organisatie of de markt.

Moet je wel kiezen?

Bij AXEZ hebben we met HPE Greenlake een Cloud-dienstverlening opgezet met een beschikbaarheid van 99,9999%. In seconden betekent dit, dat we hiermee garanderen dat deze omgeving maximaal 30 seconden uitval heeft, per jaar! Deze dienstverlening hebben we specifiek opgezet om bedrijfskritische omgevingen te ondersteunen, die hier direct voordeel bij hebben. Deze Cloud Infrastructuur is daarmee ook niet voor iedereen geschikt.

Maar wij zijn als AXEZ gericht op méér dan alleen deze Clouddienstverlening. Door onze HPE only-filosofie kunnen we in de volle breedte meedenken en -werken bij alle keuzes voor een eigen IT-infrastructuur. Kort door de bocht maakt ons uw keuze voor wel of niet de Cloud niet uit.

Wat ons wel uitmaakt, is waar de organisatie van onze klant het meest bij gebaat is in zijn keuze voor de juiste IT Infrastructuur. En hier ligt dan ook onze kracht: de wensen en eisen van een organisatie kunnen vertalen naar de best passende IT-oplossing.