SD-WAN en beveiliging komen samen (SASE)

Netwerk- en beveiligingsfuncties worden steeds meer geïntegreerd, een trend die grote voordelen heeft voor managers op het gebied van netwerken en informatietechnologie (IT). Deze trend zal versnellen met Secure Access Service Edge.
SASE niet een bepaalde technologie, maar eerder de beschrijving van een verhoogde integratie van netwerk- en beveiligingsservices aan de ‘edge’ , waar apparaten en netwerken met elkaar zijn verbonden.
“De behoefte om cloudservices te adopteren, verandert niet alleen het netwerk, het verandert ook de beveiliging”, zegt David Hughes senior vice-president van de WAN-activiteiten bij Aruba (HPE). “Met SD-WAN hebben we onze klanten in staat gesteld om van datacentergerichte WAN’s over te stappen naar cloudgerichte WAN’s die het internet volledig benutten”.

SD-WAN de basis voor SASE

Wat er gebeurt, is dat SD-WAN een cloud-programmeerbaar platform wordt voor beveiliging en SASE-componenten. Het is het Zwitserse zakmes.
Met de alle apparaten, verbindingen en cloudgebaseerde services die er dagelijks bijkomen, worden netwerkmanagers, IT-managers en Chief Information Security Officers (CISO’s) overweldigd door het aantal beheer- en beveiligingstools (plus alle waarschuwingen daarvan) die ze moeten beheren.
Zij willen daarom investeren in zowel netwerk- als beveiligingstechnologieën die het beste aansluiten bij hun veranderende vereisten. Het is noodzakelijk dat die twee op elkaar aansluiten. Het is logisch om netwerk en beveiliging zelfs te integreren.

Het netwerk zelf brengt de data van de edge naar de cloudapplicaties (en naar het data center natuurlijk), dus het is een ideale plek voor analyses en correlaties. Beveiligingsoplossingen kunnen direct in het netwerk worden geïmplementeerd om afwijkingen in activiteiten te detecteren en dan direct te reageren.
Volgens onderzoeker Futuriom zijn de belangrijkste voordelen van SD-WAN

  1. verbeterde beveiliging
  2. beter beheer/flexibiliteit
  3. bandbreedte-optimalisatie/kostenbesparingen
  4. snellere prestaties van cloudapplicaties

SASE zorgt bijvoorbeeld dat die beveiliging kan door ontwikkelen zonder het beheer complexer te maken.

Best-of-Breed-technologie

Een van de grootste voordelen van SASE op SD-WAN is dat het ondernemingen een enorme keuzevrijheid geeft om populaire cloudbeveiligingsoplossingen te gebruiken.
Denk hierbij aan cloud access security brokers (CASB), secure web gateway (SWG), FWaaS en zero trust network access (ZTNA). De meest populaire nieuwe tools, bijvoorbeeld Zscaler- of Netskope-beveiligingsservice in de cloud, kunnen worden geïmplementeerd met behulp van geautomatiseerde orkestratie binnen de SD-WAN-beheerconsole (van Aruba). Zo kunnen organisaties snel innoveren, terwijl hun beheer- en orkestratielagen simpel en overzichtelijk blijven.

De SASE-markt breidt zich snel uit via technologische allianties. Leveranciers, zoals Aruba, hebben hun orkestratiemogelijkheden al uitgebreid om cloudbeveiligingsservices van derden te integreren. Daardoor kunnen organisaties consistent, netwerkbreed beveiligingsbeleid automatiseren. Zo kunnen ze de voordelen van een geavanceerde ‘Zero Trust WAN-edge on-prem’ combineren met de beveiligingsdiensten van hun cloud-leverancier naar keuze.
SASE is de toekomst van netwerkbeveiliging.