In 4 stappen verantwoord multi cloud beheer

Twee jaar geleden was het nog een ‘buzz word’, maar nu is het een algemeen gebruikte term. Ik heb  moeite met het gebruik van IT-termen waarvan geen duidelijke definitie is. Toch is de opkomst van multi cloud onmiskenbaar. Iedereen ziet de voordelen, weinigen hebben het over de nadelen. Toch zijn die nadelen er wel, maar wees gerust: wij hebben een oplossing voor veilig en beheersbaar gebruik van meerdere service providers tegelijk.

 

 

Wat is Multi Cloud

Ik gaf hem net al een beetje weg: als een organisatie gebruik maakt van meerdere service providers op het internet, dan hebben we het al over multi cloud. Denk aan Google, Azure, AWS, etc.

In 2018 trok IDC de conclusie dat 85% van alle organisaties diensten gebruikten van verschillende clouddiensten en de verwachting is dat dat zal oplopen naar 93% in 2019.

Multi cloud ICT omgeving zijn niet meer weg te denken. 54% van de C-level managers heeft zelfs een voorkeur voor een ‘cloud first’ beleid.

Maar hebben die managers ook nagedacht over de gevolgen van multi cloud als het gaat om veiligheid, beheersbaarheid, compliance, beschikbaarheid? Want met het gebruiken van meerdere service providers neemt de complexiteit weer toe en dat was niet de bedoeling, toch?

 

Voordelen en nadelen van Multi Cloud

De voordelen van multi cloud zijn onmiskenbaar: geen vendor lockin, verdeling van risico, best fit per workload, allemaal waar. Toch is de beheersbaarheid wel een probleem, wie heeft welke rechten bij welke service (provider), welke gegevens worden er opgeslagen en waar staan die, volstaat de gegarandeerde beschikbaarheid, hoe zijn de back-ups geregeld? Het lijkt wel of we de oude problemen van de eiland automatisering weer terugkrijgen. Dat hoeft niet, als je het goed aanpakt.

 

Zo kom je tot een goede cloud strategie

Spoiler alert: natuurlijk is het niet zo eenvoudig dat het in een half A4tje gedaan is. Wij kunnen er dagen over praten, want we transformeren al jaren IT omgevingen.  Maar het liefst begin ik met een goede kop koffie en dan bespreken we deze stappen.

 

Stap 1                 Aanvaarden dat u het al gebruikt

Het zal niet lang lastig zijn om meerdere service providers te vinden die vanuit de cloud gebruikt worden in uw organisatie. Opslag bij Google, ERP of CRM uit de cloud, back-ups op hosted omgevingen. Dat gaat niet alleen om de bewust gemaakte keuzes, maar vooral ook om door medewerkers zelf in gebruik genomen (gratis public) cloud oplossingen waar misschien belangrijke en gevoelige informatie in wordt gebruikt.

 

Stap 2                 Dirigeren van bestaand gebruik

Als IT omgeving krijg je vaak tegenstrijdige opdrachten van de organisatie: flexibel inspringen op behoefte en mogelijkheden, natuurlijk veilig en tegen voorspelbare kosten. Het is in veel omgevingen een illusie om het gebruik van cloud oplossingen te verbieden of te beperken tot één provider en dat hoeft ook niet. Maar je mag wel minimaal afdwingen dat het in gebruik nemen van een nieuwe oplossing eerst aan een paar voorwaarden getoetst zal worden. Die voorwaarden bestaan uit de veiligheid en kosten eisen van je organisatie en beheermogelijkheden die je hebt.

Nog een spoiler alert: je kunt verder gaan dan je misschien verwacht.

 

Stap 3                 Zichtbaar maken gebruik, behoeftes en mogelijkheden

Het is heel waardevol om een overzicht te maken van alle service providers en tools die door de organisatie gebruikt worden in de cloud. Met een classificatie voor kosten, compliance, veiligheid en beheerbaarheid is dat overzicht een goede basis om met de organisatie te bepalen wat er met elk moet gebeuren.

 

Stap 4                 Veiligheid en beheerbaarheid waarborgen

Eigenlijk begint het met een goede oriëntatie op beheeroplossingen. Een soort stap 0. Dan weet je wat er mogelijk is en hoe die beheeroplossing kunnen helpen. In stap 4 richt je de tooling dan in om provisioning (ook single sign on), rechten/rollen/profielen, monitoring te regelen in één omgeving te beheren over de hele (virtuele) cloud infrastructuur.

Helemaal ideaal is natuurlijk als je de kennis van de inrichting van de Hybrid Cloud Management ook kunt borgen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat de kennis van de inrichting en het beheer niet alleen bij eigen medewerkers aanwezig is, maar ook bij een betrouwbare beheerpartner. Mag ik een partij voorstellen?

 

Hybrid Cloud Management van AXEZ

 

Hybrid Cloud Management is tooling en een dienst in één. In één beheer omgeving heb je controle over de alle grote service providers, in je private cloud en in de public cloud. Bovendien ben je verzekerd van ondersteuning op het moment dat het even te ingewikkeld wordt of als jullie eigen beheerder(s) niet beschikbaar zijn.

Eén portaal voor provisioning, best fit per workload en beheer van de mix aan resources in je ICT infrastructuur. Op elk moment weet je welke data op welke locaties staat en hoe de beveiliging en beschikbaarheid geregeld is.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Natuurlijk is het niet geregeld in één gesprek, maar daar begint het wel mee. koffie?