Hét probleem van Hybride IT: beperken complexiteit

De wensen en eisen van organisaties liegen er niet om tegenwoordig. De IT infrastructuur moet veilig zijn voor aanvallen van buitenaf en van binnenuit, compliant aan de regelgeving en meebewegen en meegroeien met de ontwikkeling van de organisatie.
Ik ga niet zeggen dat dit bij ons altijd mogelijk is. Een gezegde in de IT is dat een project niet Snel én Goedkoop én Goed tegelijkertijd kan en daar zit een kern van waarheid in. Wat ik wel zeg: als je duidelijke keuzes maakt, is er heel veel mogelijk.
Veilig, Compliant en Flexibel, maar niet duur en altijd beschikbaar, anders nog iets?
Bij veel organisaties die ik bezoek is de ICT infrastructuur zo complex geworden dat basale garanties (veiligheid, beschikbaarheid) niet meer gegeven kunnen worden. Dat is ook niet vreemd, want er worden onder druk allerlei lappen aan de IT deken genaaid. On premise, private cloud, Public Cloud (multi cloud) desktop computers, mobiele gebruikers, bezoekers, het hoort er allemaal bij.

In 4 stappen naar een (bijna) droom infrastructuur

Mijn ervaring is dat in een paar stappen een enorme verbetering bereikt kan worden als het gaat om de kwaliteit en beheersbaarheid van de ICT infrastructuur.
1. Inzicht en accountability
Met een beperkte inventarisatie van het huidige landschap verstrekken wij inzicht in de grootste problemen in de huidige infrastructuur. Dat inzicht blijft ook beschikbaar na de vervolgstappen.
Denk hierbij aan verwerkingscapaciteit, opslagcapaciteit, compliance risico’s, doublures, disaster recovery risico’s en een hand vol andere belangrijke zaken.
2. Prioriteiten en budgetten
Zoals het oude gezegde, niet alles kan tegelijk. Welke aanpassingen hebben de meeste toegevoegde waarde of kunnen absoluut niet wachten? De plannen met een lagere prioriteit kunnen opgenomen worden in de budgetten voor de langere termijn. In ieder geval is duidelijk voor de organisatie wat het prijskaartje is van de wensen en eisen. Dat maakt die eisen nogal eens minder spoedeisend.
3. Standaardisatie en keuzes
Zodra de prioriteiten zijn gesteld, is het een kwestie van keuzes maken. Wij kiezen voor standaardisatie omdat dat op de lange termijn de meeste zekerheden biedt. Wij kiezen voor HPE waar het kan en dat kan nagenoeg altijd. Soms denken mensen dat standaardisatie minder flexibiliteit geeft. Wij ervaren keer op keer dat het juist kansen biedt, ook op lange termijn.
4. Beheer van mogelijkheden
Bij het maken van de keuzes en budgetten is het van essentieel belang om ook het beheer van de infrastructuur zwaar te laten meetellen in de overwegingen.
Ons uitgangspunt bij beheer is het open houden van mogelijkheden. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk zien we het vaak anders.

Beperken van complexiteit in de praktijk

Een goed voorbeeld van het open houden van mogelijkheden en tegelijk vereenvoudigen van de infrastructuur is de inzet van onze private cloud oplossing Guard Data. Die verbinden we niet alleen transparant aan uw infrastructuur (Hybrid Cloud Manager), het is dan ook de veilige doorgang naar public cloud faciliteiten die gebruikers nodig hebben.
Bovendien zijn wij (anders dan bijvoorbeeld Amazon – en Azure cloud) in staat om maatwerk te bieden als uw applicaties niet binnen de standaarden vallen die andere clouddiensten vereisen.
Zo houden we beheer eenvoudig: veiligheid, applicaties, databeschikbaarheid en capaciteit zitten in één kolom zonder een single point of failure te worden. En dat is een verademing vergeleken met de meeste multi cloud infrastructuren op dit moment.
Meer weten over het eenvoudiger maken van hybride infrastructuren? Wij praten graag met u verder.