En de winnaar is… kreeg een staart!

Op de Storage Expo vorig jaar hebben we een prijs verloot. Bijna 10 maanden geleden schreven we over de dag dat Remco de prijs ging brengen bij WASCO en daar aan de praat raakte. De prijsuitreiking kreeg een staartje of eigenlijk een staart… Nu schrijven wij hoe dit verder gegaan is, hoe het is afgelopen.

WASCO, en hoe ging het verder…

Zes maanden geleden alweer, denk ik.  Zelfde route, zelfde bestemming, zelfde soort weer. De lucht is kraakhelder, polaire lucht heet dat in vakjargon. Wat een prachtige dag om het afronden van een project te vieren met de ondertekening van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Evenals een paar maanden geleden ga ik op weg naar het oosten van het land; naar onze klant WASCO in Apeldoorn. De weg er naar toe voert mij door de drukte van de Randstad, naar de rustige landelijke omgeving na Amersfoort. Eigenlijk is de rit exemplarisch voor het traject dat wij de afgelopen maanden met WASCO doorlopen hebben.

In december, na het overhandigen van een door WASCO gewonnen prijs, meldde ik dat we in gesprek raakten over een IT vraagstuk. Na een uitvoerig gesprek met Jos Rust, de E-Commerce Manager voor dit project, waren we het er al snel over eens dat alleen aan de hand van een Proof of Concept de technische haalbaarheid zou kunnen worden getoetst. Gezamenlijk zijn wij dit POC aangegaan op basis van onze cloudoplossing GuardData.

Lillian Hulshoff, verantwoordelijk voor Media Databeheer bij WASCO, formuleerde de doelstellingen voor het POC  als volgt: “we willen de cloud gebruiken voor opslag van echt heel veel foto’s en video’s om deze op onze website te tonen. Afbeeldingen moeten in verschillende afmetingen opgeslagen worden en altijd snel beschikbaar zijn”. Door ervaring wijs geworden was de onderliggende boodschap: “het hoeft niet heel fancy, het moet gewoon werken”.

Met dit gegeven en een dosis gezond boerenverstand zijn we van start gegaan. GuardData engineer David Vertenten heeft uiteindelijk de basis voor het POC gelegd en dit in samenwerking met de werkgroep van WASCO verder uitgewerkt. Wat ons daarbij opviel was dat de werkgroep haarfijn kon uitleggen wat men voor ogen had zodat David dit vervolgens om kon zetten naar een werkbare oplossing binnen de GuardData omgeving. Na diverse tests en aanpassingen was het POC gereed om in een live omgeving op de proef te worden gesteld door de ontwikkelaar van de E-Commerce omgeving. Een goede samenwerking en enige kleine aanpassingen leverde de conclusie op: POC geslaagd.

Vertenten: “De GuardData oplossing kan als een Onsite Appliance of als SaaS geïnstalleerd worden. Elke Cloud-applicatie en elke gebruiker met rechten kan toegang krijgen tot deze toepassing. Het creëert een zogenaamde Metadata management laag over de storage laag, waardoor gebruikers uitgebreide zoek en share&sync mogelijkheden krijgen. Dat kan zelfs over meerdere, achterliggende Cloud providers heen in één schil. Daarnaast biedt het IT beheer betere controle over de data door uniforme toegang en een persoonlijke rechtenstructuur. Samengevat in ‘goed’ Nederlands: uitgebreide Cloud control, Secure collaboration, Data governance & file protection. Allemaal onder één paraplu.”

Voor WASCO betekend dit: alle voordelen van private en public Cloud samengebracht in één veilige en makkelijk te beheren oplossing. Een echte Hybride Cloud omgeving dus.

Hoe verder na het POC?

Zoals dat gaat gedurende een periode wisselt de samenstelling van het projectteam. Richard Groeneveld  had een andere uitdaging gevonden en zijn plaats werd ingenomen door Edwin Moddejonge, een door de wol geverfde IT Manager bleek al gauw. Hij bracht met een heldere blik en ervaring op het vlak van contracten, de nodige praktijk ervaring in waarmee we de business case nog eenvoudiger rond konden maken.

Ons voorstel was om te starten met 10 TB en zo nodig door te groeien naar 50 TB. Verder maken wij het in de offerte en in de onderliggende contracten niet te ingewikkeld. De opzegtermijn van een maand die voor GuardData wordt gehanteerd geeft extra flexibiliteit en zekerheid.  Dat zie je niet vaak in deze markt.

Het moet wel werken, was zes maanden geleden de boodschap. En werken doet het! Zien is geloven spraken we af en dat blijkt eens te meer. De beslissing was na de POC eenvoudig te nemen voor Wasco en daarom is het vandaag dus een feestelijke dag. Zij zorgen voor de bekende overheerlijke koffie en ik zorg voor iets lekkers erbij.