Betrouwbaar en veilig netwerk voor Instituut Verbeeten

Axez zorgt samen met HPE Networking voor optimale performance en eenvoudig beheer.

Specialistisch Instituut Verbeeten vond in HPE Platinum Partner AXEZ de juiste partner voor het vervangen van de platte netwerkinfrastructuur door een volledig redundant en gelaagd netwerk. Door de implementatie van het nieuwe netwerk zijn essentiële zaken zoals veiligheid, beschikbaarheid en continuïteit in het vervolg gewaarborgd. Dankzij HPE Aruba ClearPass is de security verhoogd en het dagelijks beheer tot een minimum beperkt.

 

Meer informatie

Profielfoto van Rene van Dop
Rene van Dop
  • Bekijk hier wat we met uw gegevens doen.

  • Hidden

  • Bekijk hier wat we met uw gegevens doen.

Betrouwbaar netwerk

Instituut Verbeeten is sinds 1953 een begrip in de medische wereld en hét gespecialiseerde ziekenhuis voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Wij onderzoeken en behandelen patiënten met behulp van straling.
De afdeling Nucleaire Geneeskunde verwerkt elke week ongeveer 259 onderzoeken en therapieën. Voor de afdeling Radiotherapie melden zich elke week tussen de 80 en 88 nieuwe patiënten aan wat resulteert in ongeveer 180 bestralingsbehandelingen per dag. Een goed werkend en betrouwbaar netwerk is dus van essentieel belang.
In de woorden van Hoofd ICT Services Roy Norbart: ‘Als ons netwerk plat ligt, kan er niet worden gewerkt. Dan kunnen we de deur wel sluiten, want er is geen machine die het doet. Patiënten kunnen niet worden bestraald en uitslagen kunnen niet worden opgevraagd.’

Beveiliging

‘Ons bestaande netwerk had te veel afhankelijkheden’, vertelt senior systeembeheerder Geert Mommers. Belangrijke eisen aan de nieuwe netwerkinfrastructuur waren dan ook optimale performance en beveiliging, maar ook schaalbaarheid en flexibiliteit. Na diverse brainstorms en een bezoek van Norbart aan HPE Discover was het design van de gewenste netwerkstructuur duidelijk. ‘Op basis van deze sessies hebben we met AXEZ het design vormgegeven. AXEZ nam het projectmanagement op zich, daar hadden wij de capaciteit niet voor. Deze begeleiding is heel goed verlopen’, aldus Norbart.

Gelaagd netwerk

Het nieuwe netwerk is redundant en gestandaardiseerd over de verschillende locaties van Instituut Verbeeten opgebouwd. Dit is onder andere gerealiseerd door het dubbel uitvoeren van de core en server switches, de voedingen en fan trays en het dubbel aansluiten van de edge switches op de core switches. Door het inzetten van de Intelligent Resilient Framework (IRF) techniek van HPE worden meerdere fysieke switches als één gezien. ‘Dit zorgt voor de gewenste eenvoud, redundantie en beschikbaarheid en maakt het beheer eenvoudiger’, licht Mommers toe.

HPE Networking

Na het vergelijken van verschillende offertes kwam HPE Networking wat betreft prijs en functionaliteiten, onder meer op het gebied van veiligheid en monitoring, als beste naar voren. Bovendien konden de huidige HP 5400 core switches behouden blijven met ondersteuning van specifieke Aruba Clearpass functionaliteit. Dat paste goed bij de wens van Instituut Verbeeten om bestaande apparatuur, waar mogelijk, te hergebruiken.

1200 tot 1300 devices

De nieuwe apparatuur is eerst bij AXEZ opgebouwd en getest. ‘Het gaf een goed gevoel om te zien dat wat we bedacht hadden ook echt werkte’, aldus Mommers. Voorafgaand aan de implementatie moest er intern veel werk worden verricht. Mommers: ‘Aangezien alles grotendeels nieuw was, moesten we alle IP-adressen op het “endpoint” vervangen. Er zijn zo’n 1200 tot 1300 devices aan het netwerk gekoppeld. Van telefonie tot aan slagboom, overal zit een kastje tussen.’ AXEZ ontfermde zich over het gehele traject, van redesign en levering tot aan implementatie en oplevering. ‘AXEZ is een partner die proactief meedenkt en goed luistert naar wat er speelt’, zegt Norbart tevreden.

HPE ClearPass 

Onderdeel van het succes , is de realisatie van twee fysiek gescheiden MER’s, waardoor gebruikers en patiënten zowel intern als extern verbinding kunnen maken met de applicaties. Op deze manier kunnen diensten 24/7 aan patiënten worden geleverd met minimale uitval en een snelle hersteltijd. Om de beschikbaarheid en beveiliging van het netwerk nog verder te verhogen, gaat Instituut Verbeeten gebruikmaken van HPE Aruba Clearpass. Zo legt Mommers uit: ‘Als iemand toegang tot het netwerk probeert te krijgen, vindt eerst authenticatie plaats. Op basis van rol en device worden rechten toegewezen. Zo zorgen we ervoor dat er geen onbevoegden op ons netwerk kunnen.
Omdat de techniek straks in ClearPass zit en niet meer in de switches, gaat het routinebeheer in het vervolg automatisch en dat scheelt ons veel tijd.’

Klaar voor de toekomst

Het nieuwe netwerk is veilig en betrouwbaar. ‘Als er een ruimte wegvalt of als er een switch of poort stuk gaat, is er nog niks aan de hand’, vertelt Norbart. Ook voldoet het systeem aan de eisen die Instituut Verbeeten stelt ten aanzien van continuïteit, beschikbaarheid en schaalbaarheid. Dit past bij de (groei) ambities van Instituut Verbeeten met betrekking tot samenwerkingsverbanden met partners buiten de regio. Norbart: ‘Ons netwerk is nu schaalbaar en flexibel. Het is geen probleem als het gebruik en/of het aantal gebruikers toeneemt.’ Kortom, een systeem dat futureproof is.