Analytics as a Service

HPE overname voor versnelling SQL analyse

Met de voortdurende data- en cloudmogelijkheden hebben bedrijven steeds vaker data-analysediensten zowel uit de cloud als on premise. SQL blijft een overheersende database in veel organisaties. HPE neemt Ampool over om hybride analyse voor klanten te versnellen

Ampool is een ontwikkelaar van een dataplatform dat is ontworpen om een cloud-native, krachtige SQL-analyse-engine te leveren voor data-engineers en bedrijfsanalisten.De Ampool technologie richt zich vooral op SQL analytics.

HPE heeft met de overname van Ampool  een platform in handen dat queries voor business intelligence (BI) scenario’s zal  versnellen. Dit platform biedt klanten een cloud-native SQL analytics engine.

Greenlake Analytics as a Service

Het is voor klanten mogelijk om deze analytics engine ‘as a Service’ af te nemen. Dat kan bijvoorbeeld in GuradData, de Private Cloud omgeving van AXEZ.  Maar het is ook mogelijk om het ‘as a Service’ af te nemen en wél een lokatie van de klant geïmplementeerd te hebben (on premise).

 

Technologie Ampool

De oplossing van Ampool omvat een zeer schaalbare data federation layer en een multi-tiered acceleration engine. Deze technologie maakt het onder andere mogelijk om queries in Tableau van Salesforce maar liefst met een factor 100 versneld.

Daarnaast ondersteunt de Active Data Store van Ampool, stream ingestion, batch processing, transacties en interactieve/ad-hoc queries uit een  memory-centric store-omgeving. Overigens draagt Ampool bij aan enkele open-sourceprojecten, waaronder Apache Geode, Presto/Trino, Apache Spark en Apache Ranger.

Integratie in HPE Ezmeral

HPE zal de technologie van Ampool onder brengen in het HPE Ezmeral-portfolio met andere software-oplossingen voor het draaien, tunen en beheren van data, applicaties en infrastructuur voor lokale omgevingen tot aan (multi)cloudomgevingen. Bovendien zal het mogelijk zijn de oplossing ‘as a Service’ af te nemen via HPE Greenlake.